De gouden regel voor geluk

Je stuit wel eens op van die lijstjes die iedereen lijkt te delen maar waar niemand iets aan heeft. Over hoe je gelukkig kunt worden. Er staat nooit wat nieuws in. Maar het risico van niet klikken en een levensveranderend inzicht missen is te groot. Dus klik je toch en hoop je er het beste van.

De lijstjes worden in de beste gevallen gemaakt door mensen die een heel leven achter de rug hebben. Of tien dagen vipassana (=extreme meditating) hebben gedaan en een flinter van Het Licht hebben gezien. Daar gaan ze dan anderen mee inspireren in onbegrijpelijke samenvattingen, waardoor de ontdekte wijsheid niet meer dan een verzameling loze kreten wordt. Leef iedere dag alsof het je laatste is. Zoiets.

Als je het net als ik leuk vindt om je kapot te ergeren aan clichés moet je even hier kijken: Klik! Een baan houden die stom is, in een slechte relatie blijven hangen, teveel bezig zijn met wat anderen van je denken, blablabla. O, wat worden we daar ongelukkig van. En o, wat een bullshit.

Ja, ik zit me goed op te winden. Ik heb net de Volkskrant gelezen, dus ik ben in een hoogdravende cynische bui.

En dan gaat mijn vriendelijkheid heel even uit en word ik gek van huis-, tuin- en keuken-be-the-change-positive-thinking-filosofieën en bijpassende happinez-spiritualiteit als ik dat toevallig tegenkom (wat tegenwoordig overal het geval lijkt; en wat ook wel weer goed is, want er veranderen dingen en de wereld wordt steeds mooier, echt waar, ook al lijkt dat niet altijd zo, maar arrrgh).

Ik las trouwens gister op een reclamebord langs de weg dat je drie weken op retraite naar Thailand moet om gelukkig te worden. Zoveel vliegverkeer, reisstress en jetlags voor die paar mooie foto’s! Doe effe normaal. In Friesland kun je ook prima verlicht worden.

Ik heb vanochtend een half uur gemediteerd, mijn toekomstdromen en plannen voor dit jaar op een A4’tje samengevat (hit your long-term goals by hitting your short-term goals), ’s middags een half uur yoga gedaan en nog wat biologische (?) paaseitjes tussendoor gegeten. Precies zoals het hoort. En ik voel me fantastisch. Maar ook wel een beetje droevig, eigenlijk. Zoals altijd.

Begrijp me niet verkeerd. Filosofie en spiritualiteit zijn heel belangrijk voor de wereld. Daarom blijf ik netjes mediteren en lees ik soms ook stiekem de Happinez. Maar als je er iets van leert, dan is het dat zorgeloos leven niet bestaat, en dat daar naar streven je alleen maar verder van geluk brengt. In die zin zijn veel gelukslijstjes misleidende pulp.

Iedereen is de hele tijd blij en droevig. De sleutel naar geluk ligt gewoon in wat je de godganse dag doet. Blijheid is puur geluk. En droefheid is puur geluk. Allebei? Huh! Ja, allebei. Samen met alle andere mogelijke positieve en negatieve emoties die je kunt hebben. Ongelukkig zijn is niets anders dan je druk maken om natuurlijke gemoedstoestanden die iedereen continu heeft, maar waarvan jij denkt dat die je geluk in de weg staat. Zolang je druk blijft met die buien (lees: stomme baan, je man/vrouw, saaie leven, vervelende buurman) elimineren, zoals het lijstje je aanraadt, kun je geluk niet zien.

Zit ik nou ook nutteloze adviezen te geven alsof ik een glimp van Het Licht heb gezien? Ach, het is ook allemaal niet zo makkelijk. En ik ben nogal ongenuanceerd. Maar als je een lijstje tegenkomt waar in staat: heb je je vandaag al beseft dat je blij en verdrietig bent, en dat dat fantastisch is omdat dat betekent dat je leeft? Dan weet je dat je een eindelijk de goeie te pakken hebt. Dus toch maar blijven klikken om te kijken hoe een ander het uitlegt.

Dat even tussendoor. Volgende keer weer een echte positieve werken-aan-je-droomleven-blog met outdoorfoto’s of gekke uitdagingen.

Sorry als je net een droomreis naar Thailand had geboekt trouwens. Ik bedoel het niet zo wreed.

2 gedachten over “De gouden regel voor geluk

Voeg uw reactie toe

  1. Maar… wat moet ik dan met al dat geld dat in mijn zakken brand wat ik verdiend heb met mijn kutbaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑