Handboek zelfredzaamheid

Door een storm lag het treinverkeer stil. De mensen die op het station stonden te wachten kregen het koud, ze hadden honger en hun telefoon was leeg. Het duurde frustrerend lang voordat die vervangende bussen en gratis koffie kwamen. Aan het gejammer te horen, dachten ze zowat dat ze doodgingen.

Niemand lijkt voorbereid op weer, wind en chaos. Geen water uit de kraan, een geblokkeerde pinpas, gesloten supermarkt en geen eten in huis. De meeste mensen worden passief en wachten tot iemand hun probleem komt oplossen. Anderen storten zich hyperactief in de diepte.

Je kunt je niet op elke ramp voorbereiden, maar je kunt wél leren om zelfredzaam te zijn. Daarom heeft Hans Nouwt het Raafcraft survival en outdoor handboek geschreven. Hans heeft een schat aan ervaring, een technische achtergrond, kennis van psychologie. Ik heb twee jaar geleden een opleiding tot survivalinstructeur bij hem gedaan en mocht een pagina vullen met mijn ideeën over minimalisme. Ik ben dus niet helemaal onafhankelijk als ik schrijf dat het een mooi boek is geworden. Aan de andere kant: ik heb er geen enkel commercieel belang bij, want ik schrijf niet om geld te verdienen.

Het handboek telt 317 pagina’s aan overlevingstechnieken, achtergronden, survivalpsychologie en zelfredzaamheidsfilosofie. Veel kleurenplaatjes, handige tabellen en korte, duidelijke beschrijvingen van technieken.

De basis – vuur, water, onderkomen en voedsel – staat er in, maar ook andere belangrijke vaardigheden, zoals outdoor-EHBO, navigatie, meteorologie en veiligheid. Dat maakt het niet heel anders dan de vele outdoor- en survivalhandboeken die op de markt zijn. Maar wat ik sterk vind aan deze gids, is de verzameling aan theoretische feiten die voor elke buitensporter handig en interessant zijn: hoe hoog is de gevoelstemperatuur bij een bepaalde windsnelheid? Hoeveel % van welke vetten zouden er in mijn voeding moeten zitten? Hoe lang moet mijn water koken voor ik het veilig kan drinken? Survivalboeken en -cursussen vertellen meestal hoe iets moet, niet waarom iets moet. Als je de achtergronden kent, kun je betere beslissingen nemen, ook als de situatie afwijkt van wat je geleerd hebt.

Wat ‘m ook anders maakt, is dat er (kort) aandacht wordt besteedt aan psychologie, de werking en gebruik van zintuigen, leren waarnemen en filosofie. Interessante vragen: wat gebeurt er als een mens uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald? Hebben we gezelschap nodig om te overleven? En hoe blijf je mentaal functioneren als de wereld instort?

Als je dit boek uit hebt, ben je geen Bear Grylls. Je kunt ook niet direct gitaar spelen als je op youtube hebt gezien hoe iemand anders het doet. Het is een uitnodiging en hulpmiddel om te gaan oefenen. Lezen dus, en dan naar buiten!