Minimalisme

Minimalisme is populair geworden. De media lopen over van ontspullen en onthaasten. In een wereld die steeds complexer wordt willen veel mensen het weer wat simpeler maken. Door minder te bezitten en minder te moeten leef je bewuster en ben je vrijer, is de boodschap. Maar er is ook veel kritiek. Minimalisme zou niet meer dan een nieuwe woontrend zijn – geen echte levensstijlverandering – en een elitaire hobby.

De kritiek

Minimalisme begint met het wegdoen van de spullen die je niet meer nodig hebt. Kasten worden leeggeruimd, foto’s ingescand en de halve kledingvoorraad gaat naar de kringloopwinkel. Opruimen geeft overzicht en minder keuzestres. Vervolgens koopt een minimalist alleen nog maar spullen die nodig zijn of waar hij echt warm van wordt. Minimalisme moet zo het patroon doorbreken van het verzamelen van zoveel mogelijk, vaak goedkope en slecht geproduceerde spullen: elke week een nieuw jurkje, elke maand wat leuks voor in huis, elk jaar een nieuwe koekenpan. Veel minimalisten volgen de regel dat voor elk object dat het huis in komt er iets anders weg moet.

Zo ligt vaak de nadruk op spullen, en kan minimalisme een obsessie met spullen worden. Er zijn allerlei blogs en filmpjes waarin mensen laten zien hoe ze leven met maar 50, 100 of 200 items. Waar dat aan de andere kant van de wereld ‘armoede’ heet, noemen wij het ‘vrijheid’. Mensen die licht reizen zullen het wel herkennen dat hoe minder je meesleept, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt. Je bent vrij om te gaan waar je wilt, je hebt minder om te onderhouden en voor te zorgen, een minder groot huis nodig en dus houd je meer geld over voor dingen die er echt toe doen.

Wat in die blogs en filmpjes opvalt, is dat minimalisme alleen werkt als je geld hebt of veel vrije tijd. Want hoe minimalistischer je leeft, hoe afhankelijker je bent van het sociaaleconomische systeem of de natuur. Minimalisten besteden relatief veel uit omdat ze niet zijn uitgerust om het zelf te doen. Zo zijn er minimalisten die nooit koken en hun spullen niet repareren als ze kapot zijn maar laten repareren of door iets nieuws vervangen. Ook leiden minimalisten een gemiddeld digitaler leven. Het is geen kunst om minimalist te zijn in onze westerse wereld, waar alles wat je nodig hebt via een computerscherm binnen handbereik is.

Door deze afhankelijkheden en een soort nieuwe obsessie met spullen kun je je afvragen hoe vrij je als minimalist eigenlijk bent.

Duurzaam minimalisme

Toch zie ik minimalisme vooral als een positieve ontwikkeling. Voor mij is het een populaire term voor leven in eenvoud:

  • Niet meer gebruiken of bezitten dan wat je nodig hebt
  • Je geld en tijd besteden aan wat je echt belangrijk vindt
  • Zodat je de wereld en jezelf niet onnodig belast
  • En er ruimte ontstaat voor magie (het gevoel dat je leeft)

Minimalisme is geen wedstrijd om zo min mogelijk te bezitten en ook geen afwijzing van alle nuttige dingen die onze economie produceert. Het gaat over zelf nadenken wat je nodig hebt, in plaats van je te laten conditioneren door waarden, normen, media en de reclame-industrie. Dat is wat het bevrijdend maakt. En een hele directe en eenvoudige manier om iets tegen milieuvervuiling en massaproductie te doen. 

Een duurzame minimalist besteedt zijn tijd en geld anders. Hij koopt vrijheid, inspiratie en spullen die misschien duurder zijn maar langer meegaan. Bij mij gaat bijvoorbeeld een groot deel van mijn inkomen naar extra aflossing van mijn huis. Mijn maandlasten worden steeds lager, zodat ik van een klein inkomen rond kan komen. Zo houd ik geld over voor trektochten, opleidingen en buitensportuitrusting. Mijn vrije uren zitten vol met buitenleven, want daar vind ik rust, betekenis en verbinding met anderen.

Minimalisten geven niet zomaar dingen op, ze verwachten er iets voor terug: duurzaam geluk. Niemand wordt gelukkig van de gapende leegte die achterblijft nadat je je huis ontspuld hebt. Het is verbonden met zelfontwikkeling en bewustwording. Uit de leegte komen antwoorden en inspiratie. Niet voor niets leven kluizenaars, pelgrims, kloosterlingen en ontdekkingsreizigers al duizenden jaren volgens eenvoudige leefregels. Minimalisme is niet nieuw. Het is populair omdat bewustwording zo mainstream geworden is. Wie bewuster gaat leven, wordt vanzelf minimalist. En wie minimalist wordt, gaat vanzelf bewuster leven.

2 gedachten over “Minimalisme

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑