‘Onze’ zeehond van de Nederrijn naar het wereldwijde web

Je hebt haar misschien al voorbij zien komen in het nieuws: onze zeehond!

Sinds een maand of drie volgen we kajaktraining bij de Wageningse Kanovereniging, en maandag zagen we iets op ons af zwemmen in de Nederrijn.

Johan (de man die vanuit de verte iets aan zag komen en later het filmpje maakte): “een bever!”
Erik: “Dit is geen bever!”

In het filmpje zie je Erik in de rode kajak, Johan in de blauwe. Ik peddel daar ergens achter.

Een zeehond die zo ver van zee zwemt, dat is nieuwswaardig. De Gelderlander pikte het als eerste op, en vervolgens gingen ook Nu.nl, AD en de Telegraaf er mee aan de haal. Ik weet niet waar ‘onze’ zeehond inmiddels nog meer is opgedoken. De avond was al bijzonder genoeg zonder media-aandacht. Maar gek genoeg maakt de bevestiging van het grote publiek het nog specialer.

Ze was vrij klein, snel en sterk. Het was indrukwekkend toen ze recht op ons af zwom en op onze kajaks probeerde te klimmen. ‘Houd afstand, het is een roofdier’, wordt er gewaarschuwd. Maarja, dat gaat moeilijk als de zeehond geen afstand wil houden. Ze houden van spelen, gaan op zee wel vaker aan de punt van kajaks hangen en zwemmen onder je door. We konden minutenlang rustig naar het dier kijken, ze bleef om ons heen hangen.

Toen we aan het einde van de avond reddingen gingen oefenen, en dus om moesten slaan, was ik even bang dat ons roofdier weer zou opduiken. Maar ze bleef veilig op afstand.

En voor wie dit nog wil weten: woensdag zijn we met vlag en wimpel geslaagd voor ons examen Kajakvaardigheid A. Dat betekent dat we nu zelf een boot mogen pakken en zo vaak het water op kunnen als we willen. We hebben weer een nieuwe en meteen al erg geslaagde manier ontdekt om dicht bij de natuur te komen.

(Filmpje van Johan van Antwerpen)