Wildernisgids [5] Bike/Bivak/Bushcraft

In februari begon ik aan mijn jaaropleiding in de natuur. Na vijf basisweekenden en twee trektochten begint het wildernisgevoel er lekker in te komen. We bouwden bivaks, leerden van alles over eetbare planten en liepen achter kompasnaalden aan in de Vogezen en Wales. In de loop van de maanden kreeg ik steeds meer zin om ook zelf iets te organiseren en mensen mee naar buiten te nemen. Ik wil niet full-time gidsen. Het lijkt me nogal vermoeiend om vijf dagen per week voor een groep te staan. Maar zo nu en dan is het ontzettend leuk om te doen.

Afgelopen weekend organiseerde ik mijn eerste fiets-&bivakweekend. Het was zonnig, helder en gruwelijk koud – de beste omstandigheden om tussen de bladeren te liggen en naar de sterren te kijken. Vanaf een natuurkampeerterrein op de Veluwe gaf ik een workshop bivakkeren en had ik een fietsroute van 50 km uitgezet. We bouwden twee soorten shelters, leerden wat handige knopen en ik demonstreerde verschillende soorten tarps en bivakzakken – het was net een Tupperware Party voor outdoorliefhebbers. Sommigen konden niet wachten tot het donker werd en ze in de bivakzak mochten kruipen. De volgende ochtend leefden ze nog. Nee, ze werden zelfs blij wakker! Al had ik van doorgewinterde kampeerders met dikke donzen slaapzakken niet anders verwacht. De rest van het weekend deden we wat fietsvrouwen doen: lekker buiten zijn, nog meer fietsen en over het leven praten.

Een week eerder maakte ik ook plannen voor een Frieslandtrektocht en een bushcraftweekend voor Spring-reizen, een reisorganisatie van het Nivon. Die staan voor komend voorjaar en zomer op de planning. Het is allemaal vrijwilligerswerk. Een ander doel van de opleiding was om in mijn vrije jaar niet alleen in mijn eigen bubbel te zitten schrijven maar met een groep gelijkgestemden ergens naartoe te werken. Het geeft veel voldoening en inspiratie dat dat lukt.

Nu de winter en een baby voor de deur staan, moet ik het wat rustiger aan doen. Mijn opleiding is net niet af. Gelukkig is het enige wat ik mis een sneeuwbivak in Noorwegen (ik geloof dat ik de afgelopen jaren wel genoeg sneeuw in Noorwegen heb gezien!). Ik heb plannen voor een pelgrimstocht, natuurroutes op de Veluwe en meer bivakweekenden, maar hoe ons leven-met-kind er uit gaat zien weet ik niet. Misschien wordt het totale chaos. Waarschijnlijk wordt het totale chaos. Maar als het even kan, blijven hier en op Instagram routes en activiteiten verschijnen: