Kaart Natuurkamperen

Wildkamperen in Nederland is nauwelijks meer mogelijk, vooral na het sluiten van de paalkampeerplaatsen dit voorjaar. Ons land is te klein, te vol en de natuur wordt te vaak als discotheek gebruikt. Ik bivakkeer nog regelmatig in het wild – zonder tent, zonder vuur te maken – omdat ik na een lange fiets- of wandeltocht simpelweg mijn matje neer wil leggen en naar de sterren wil kijken. Dat kun je als illegaal beschouwen of als een primaire levensbehoefte. Als je de natuur niet wilt verstoren, kun je beter je auto laten staan, kleiner gaan wonen en minder consumeren.

Toch zijn er nog veel leuke plekken waar je legaal kunt kamperen met maximaal natuur en minimale voorzieningen. Deze winter ben ik begonnen om die plekken op kaart te verzamelen. Ik betaal te weinig om professionele kaarten op mijn blog te kunnen insluiten, maar als je op onderstaand plaatje of deze link klikt, kom je er ook!

Er staan natuurkampeerterreinen van Stichting de Groene Koepel, NTKC-terreinen, de terreinen van Staatsbosbeheer en Nivon, de paar paalkampeerplaatsen die er nog zijn en een willekeurige verzameling van wat particuliere terreinen op. De terreinen die in de winter open zijn heb ik blauw gekleurd.

In blauw de terreinen die in de winter open zijn

Wat disclaimers:

  • Vrijwel alles wat er nu op staat kun je ook vinden op https://www.natuurkampeerterreinen.nl/terreinzoeker/ Ik heb die informatie als basis gebruikt. Voor deze campings moet je in bezit zijn van het Groene Boekje/Natuurkampeerkaart (€15,95 euro per jaar (in 2021), kosten voor een overnachting komen daar dan nog bij).
  • De NTKC-terreinen zijn alleen toegankelijk voor leden. Het zijn vaak de mooiste, meest natuurlijke terreinen. Ook kun je met je lidmaatschap op veel scoutingterreinen terecht of gratis bij ‘gastvrije leden’ in de tuin kamperen. Een lidmaatschap kost €46,50 plus €30,50 voor een partner (in 2021). Een overnachting is vervolgens vaak veel goedkoper dan op een natuurkampeerterrein. Zie: https://www.kampeerclub.nl/pagina/terreinkaart
  • De paalkampeerplaatsen langs het Twentepad zijn alleen bedoeld voor wandelaars van het Twentepad (een goede reden om eens het Twentepad te gaan wandelen, dus).

Mijn bedoeling is om de kaart verder uit te breiden met plekken die niet het label ‘natuurkampeerterrein’ hebben maar net zo natuurlijk en minimalistisch voelen. Hij is dus niet compleet, maar bedoeld om ideeën op te doen, weer eens wat nieuws op te zoeken en mooie terreinen vast te leggen. Als een camping niet zo natuurlijk en minimalistisch blijkt als ik hoopte, dan haal ik hem hier ook weer vanaf (of zet ik hem op de ‘B-keus’-lijst). Het is dus meer logboek dan naslagwerk.

NTKC-terrein op Texel.

Naast mijn eigen overzicht gebruik ik ook Campspace, een soort AirB&B voor achtertuinen. Op deze plekken kun je vaak wel vuur maken en zijn de voorzieningen wat avontuurlijker, met wc’s die in een hoek van de schuur zijn verstopt, buitendouches en pizzaovens. Meestal is er plek voor maar een of twee tentjes.

Ook een aanrader is om op de website van Natuurkampeerterreinen de campings voor auto’s, caravans en busjes uit te zetten. Je houdt dan alleen tentenveldjes over. Als je het nog minimalistischer wilt, zet je vervolgens ook ‘elektriciteit beschikbaar’, ‘slechtweervoorziening aanwezig’ of ‘wifi beschikbaar’ uit.

Kamperen is geen alternatief voor bivakkeren. De vrijheid en inspiratie van het buitenslapen zonder voorzieningen vind je op een camping niet snel. Maar hier zitten terreinen tussen die echt de moeite waard zijn en die dicht in de buurt komen.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑