Reis licht. Leef buiten. Voel de magie.

Dichter bij de grond leven. Hoe doe je dat? Voor mij komen deze drie thema’s steeds weer terug: reis licht, leef buiten, voel de magie.

Reis licht

Dichter bij de natuur leven is een lange, intensieve reis. Het speelt zich niet alleen in de buitenwereld, maar vooral in je binnenwereld af. Het is een groot misverstand dat je daarvoor ver weg of iets exotisch moet doen. Dat kan zelfs averechts werken als alleen het einddoel, de adrenaline of de prestatie centraal staat. Om dichter bij jezelf te komen, kun je het beter simpel houden, weinig meenemen en op eigen kracht reizen.

Leestip – Noorwegen: niet weer naar de sneeuw?

Vooral op eigen kracht reizen is belangrijk – te voet, op de fiets, in een kano of zeilboot. Denken, voelen en doen zijn dan het beste in balans. Je reis wordt zo bijzonder fysiek, aards en ruig en je kunt verbinding maken met jezelf en de natuur zonder het risico te lopen om weg te zweven. Het laat je voelen hoe sterk je bent. En als je alles bij je draagt wat je nodig hebt, geeft dat veel zelfvertrouwen.

Leestip – https://dichterbijdegrond.nl/uitrusting/

Leef buiten

Hoe complexer de wereld wordt, hoe meer waarde de basale dingen krijgen. Bouw je eigen vuur, eet wilde planten, werk met hout. Het lijkt misschien nutteloos om de namen van planten en dieren te leren, of vuur te maken met een vuurboog terwijl je ook de gasbarbecue kunt aansteken, maar het brengt je dicht bij jezelf en de ander. De natuur zit vol bijzondere ontmoetingen. Hier opent de wereld zich op onverwachte momenten. Hier leer je manieren van samenleven die we vergeten lijken, maar die dicht aan de oppervlakte liggen en je bij de essentie van het bestaan brengen.

Leestip – Jagen en verzamelen in een moderne wereld

Buitenleven is ook leven in de luxe van genoeg. Want alles wat je koopt of gebruikt veroorzaakt schade aan de wereld om je heen en daarmee aan jezelf. Spullen moeten door iemand gemaakt worden en er zijn grondstoffen en energie voor nodig. Vrijwel altijd gaat dat ten koste van mensen, hun leefomgeving en de wilde natuur. Wie weinig nodig heeft, is een rijk mens.

Leestip – Consuminderen: dit kocht ik in een jaar

Voel de magie

Er is een groot verschil tussen een fijne wandeling in de natuur en opgaan in de natuur. Dat verschil is: het vermogen om in het moment te zijn. Gun jezelf de tijd om je zintuigen aan te scherpen en je bewust te worden van jezelf in je omgeving. Durf het mystieke te onderzoeken en ervaren. Je leert zo waardevolle dingen over je angsten en dromen, en over wat er werkelijk toe doet.

Leestip – Wandelen door het landschap van de geest

Een beproefde manier om dichter bij de grond van het bestaan te komen, is meditatie. Het helpt je om aandacht en bewustzijn te ontwikkelen. Je kunt in stilte wandelen als een vorm van meditatie beschouwen. Of vogels kijken. Of bidden. Kluizenaars en monniken zijn elk wakker uur van de dag in een of andere vorm van meditatie. Zij weten als geen ander dat je daar de geheimen van het leven vindt.

Leestip – Buitenmeditaties op de Hoge Venen

Ontvang nieuwe verhalen in je e-mail