Schrijven

Schrijven

Ik schrijf verhalen over buitenleven om mensen dichter bij de natuur te brengen. Dat loopt uiteen van pelgrims- en reisverhalen tot artikelen over wilde planten, lichtgewicht uitrusting, ecologisch bouwen en zelfvoorzienend leven.

Daarnaast werk ik aan een boek. Het is fictie en beschrijft een deel van de emotionele en fysieke reizen die ik zelf heb doorgemaakt, en die rauw, eenzaam en wonderlijk mooi zijn. Het gaat over de diepgang die je nooit vindt, het geluk dat je wel vindt en een verlangen naar natuur dat maar blijft terugkomen. Hier lees je meer: link.

Columns

In mijn redactiejaren bij Tijdschrift De Wereldfietser schreef ik (onder andere) deze columns over fietsreizen.

Dichter bij de grond

In mijn schrijven komt steeds eenzelfde thema terug: dichter bij de grond van het bestaan te komen.

Ik kan me niet eens herinneren hoe lang we door de sneeuw geploeterd hebben. Mijn planmatige geest was een paar uur lang heel primair, ik was elk gevoel voor tijd en afstand kwijt. De mentale vermoeidheid waar ik al maanden mee rondliep was verdwenen. Ik was scherp, had zin in het leven, voelde een onverklaarbaar en schijnbaar onuitputtelijk soort kracht en energie. Erik voelde het ook.

‘Het is aan,’ zei hij.
‘Het is heel erg aan,’ zei ik.

Aan het einde van de ijsrivier kwam er een spectaculair dal om de hoek gezeild waarvan ik nog steeds tranen in mijn ogen krijg. Het was een brede, kronkelige bedding. Leeg, uitgestrekt met overal rode en groene begroeiing die door de sneeuw prikte. En daarboven de grauwwitte rotsen die als vloedgolven over ons heen leken te rollen – bevroren op de overgang van herfst naar winter.

Verlangen.

Dat dacht ik toen ik later in bed lag. Zo voelt het als je datgene vindt waarnaar je het meeste verlangt. En dan moest ik weer huilen.

Bloggen

Ik verdien geen geld met bloggen (het kost me 135 euro per jaar om deze website in de lucht en advertentievrij te houden). Hieronder lees je waarom.

Ontvang nieuwe verhalen in je e-mail