Huis-update: schuur, slaapkamer en binnendeuren

Het is al even terug dat we een update van het huis hebben gegeven, terwijl er nog een hoop gebeurt. Anderhalf jaar geleden was het casco klaar en het wordt steeds mooier. Hieronder de hoogtepunten van de afgelopen maanden.

Schuur

We hebben een schuur! Het is een beetje cliché, maar vooral voor Erik is dat een droom die werkelijkheid werd. Hij zou op zoek gaan naar een werkruimte voor zijn houtbewerkingsprojecten, maar dat is niet meer nodig. We hebben nu een klusruimte aan huis. Daarnaast is het ook fietsenhok en houtopslag. Nog een cliché: zo’n schuur is vol voor je er erg in hebt. Ik merk dat hoe meer we zelf willen maken, hoe meer spullen (gereedschap, materialen) we verzamelen en hoe minder minimalistisch we leven.

De schuur is een schaalmodel van het huis, 5×2,5 meter met een puntdak die precies dezelfde hellingshoek heeft. De planken op de buitenkant zijn 3 cm dik larikshout uit Nederland. Er zit een open ruimte tussen en achter zodat ze goed kunnen ventileren. Het dak is donkergroene golfplaat. We vonden een gratis hardhouten deur en een restpartij hardhouten kozijnen met productiefout die anders werden weggegooid. De ramen kregen we van een collega.

De schuur heeft ruim €7.000,- gekost. Dat is inclusief alle schroeven, elektra, brandstof en vervoer van spullen, dakgoten, isolatie, fundering, deur- en raambeslag en natuurlijk de bouwmaterialen zelf.

Slaapkamer

Toen de schuur af was, kwam er een hoop ruimte vrij in huis. Eindelijk konden we de slaapkamer op de benedenverdieping inrichten. Vooralsnog is het even een kraamkamer. Er staat een eenpersoonsbed op klossen voor als ik net bevallen ben en een aankleedtafel met babyspullen. Dat bed heeft Erik op maat gemaakt van resthout van de binnendeuren. Zo past het precies in de nis tussen meterkast en muur. Er komen nog lades in het onderstel.

Straks bouwt Erik hier ook een bureau. We hebben dan een logeerkamer, toekomstige kinderkamer en een werkplek waar we de deur dicht kunnen doen en ongestoord kunnen bellen. Als de baby er is, zal die voorlopig gewoon bij ons boven slapen.

Binnendeuren

Je verwacht het niet, maar het kostte zes dagen en de hulp van drie vrienden om vijf binnendeuren te maken. Erik had bedacht dat hij 4 cm berkenmultiplex wilde gebruiken, maar die platen waren niet te tillen. Zagen was een flinke klus, afhangen was een flinke klus, en toen moest het deurbeslag er nog op. Hij is er de hele kerstvakantie mee bezig geweest.

De deuren maken zoveel verschil in kou en geluid. We horen nu het zoemen van de warmtepomp niet meer en de woonkamer voelt drie graden warmer. Het oorspronkelijke idee was om in een deel van de deuren ook ramen te maken om licht door te laten, maar omdat er wat haast bij was, is het voor nu wel even goed. Misschien komen die ramen later nog. Over een jaar of tien. Als alle andere projecten klaar zijn.

Alle andere projecten…

Binnenkort ook een update over de tuin. Zelfs die begint langzaam vaste vormen aan te nemen.

Ondertussen ontwerpt Erik een keuken en een traphek annex boekenkast.

3 reacties op “Huis-update: schuur, slaapkamer en binnendeuren”

  1. Het huis is echt schitterend! Koekie heeft maar geluk met zulke handige ouders!

  2. Carla de Brieder avatar
    Carla de Brieder

    Wat ziet jullie woning er gezellig uit met al dat hout