Huis bouwen: het ontwerp

In april schreef ik dat we een stuk grond hadden gevonden om een huis te bouwen, zie hier: Klik!

Van verschillende mensen kreeg ik de vraag om met een update en wat gedetailleerdere informatie te komen. We hebben inmiddels een voorlopig koopcontract voor de grond getekend en zijn bezig om het ontwerp af te maken zodat we een vergunningaanvraag kunnen doen. Het is een spannende periode, want zonder vergunning mogen we niet bouwen en ook de grond niet kopen.

De grond

Het perceel waarop we willen bouwen is 174 m2 groot en ligt in het dorp Renkum. Renkum ligt tussen de Veluwe en de Nederrijn. En dat betekent dat de gemeente niet buiten de bestaande dorpskern kan uitbreiden. De bebouwing in het dorp wordt daarom verdicht, ons perceel ligt op een oude akker op een stuwwal. Er staan een paar nieuwe huizen omheen en er loopt een fietsstraat voorlangs.

Voor ons is het een bijzondere plek, tussen het bos en de rivier. Precies groot genoeg voor onze dromen: een klein huis, duurzaam bouwen, overzichtelijke tuin met eetbare planten en veel natuur in de buurt.

Voor andere mensen was het onaantrekkelijk klein en daarom stond het al een tijd te koop. Een huis bouwen is duur. De bouwkosten voor een klein huis zijn relatief hoog, waardoor mensen de neiging hebben om, als ze toch bezig zijn, maximale vierkante meters te willen voor hun budget. Op dit kavel kun je geen groot huis bouwen. Voor ons was dat geen probleem maar juist een kans. We willen een huis neerzetten dat kleiner is dan de maximaal toegestane afmetingen.

Tekenen en rekenen

Op het moment dat we de makelaar belden en interesse toonden, hadden we een soort voorrangsrecht. We hadden een paar weken om een plan te maken (zie vorige blog), uit te zoeken of het haalbaar was en het voorlopig koopcontract te tekenen, anders verloren we dat recht weer.

Het leek allemaal te kunnen. We tekenden het contract en vanaf dat moment hadden we negen maanden de tijd om de vergunningen en financiering rond te krijgen. Het is dus niet vrijblijvend meer. Als alles volgens plan gaat, is in februari de overdracht van de grond.

Scanabouw

We wilden graag bouwen met Scanabouw. Zij ontwerpen en fabriceren houten woningen. In hun fabriek maken ze het skelet van het huis op maat, een constructie van houten muren en dak waar de isolatie al deels in zit. De muren en het dak gaan op een vrachtwagen en worden op het perceel aan elkaar geschroefd. Dan gaan de buitenplanken en de dakpannen erop. Het huis kan zo binnen drie weken worden opgebouwd tot een wind- en waterdichte woning. Het voordeel van dit systeem is dat we de buitenkant vrij snel door pro’s kunnen laten neerzetten en dan zelf rustig met de afwerking aan de slag kunnen.

De buitenplanken zijn thermisch behandeld, waardoor je ze niet hoeft te lakken of schilderen. Ze gaan zo’n 60 jaar mee. Daarna kun je ze eraf halen en opnieuw opspijkeren, zoals ze ook in Scandinavië doen.

Het ontwerp

Schetsontwerp van LIIV (een van de architecten van Scanabouw)
Plattegrond begane grond

Na die drukke eerste periode nam Scanabouw een groot deel van het verdere ontwerpproces over. Hieronder staat de tekening die voor advies naar de gemeente is gegaan. De gemeente gaat bekijken of het aan de eisen van de welstand en het bestemmingsplan voldoet. We weten bijvoorbeeld nog niet of de gevel van hout mag zijn en of de kleuren van de kozijnen een beetje aan de verwachtingen voldoet.

De begane grond is een compacte 53 m2. Dat is net zo groot als het appartement waar we nu in wonen. Iedereen vindt dat klein, wij hebben het gevoel dat we straks zeeën van ruimte hebben. Want daar bovenop komt een verdiepingsvloer van zo’n 20 m2 bruikbare ruimte en dan is er nog een tuin. Vooral die laatste wilden we zo groot mogelijk houden, en dus niet volbouwen. Liever minder huis en meer ruimte om een tent op te zetten, groenten te verbouwen, hout te bewerken en aan de fietsen te sleutelen. We houden achter en naast het huis 100 m2 over, en voor het huis 16 m2. Erik noemt het steeds ‘gigantisch groot’.

Op de plattegrond zie je links de woonkamer en keuken, rechts een hal met toegang tot de technische installaties (wasmachine, warmtepomp), de badkamer en een ‘multiruimte’ (dat is architectentaal voor: dit zou een babykamer kunnen zijn maar dat kunnen we niet zeggen want misschien willen deze mensen wel helemaal geen baby). In de woonkamer loopt van boven naar beneden een stippellijn. Tot die grens komt de verdiepingsvloer, een vide. Daar willen we een bed en een bureau neerzetten.

Van de week kwamen we een leuk filmpje tegen van mensen die ongeveer eenzelfde soort huis in Nieuw-Zeeland hebben gebouwd. Dat geeft een aardige impressie van hoe het er binnen uit kan zien. De woonkamer wordt ook in ons ontwerp hoog, met een trap naar de vide en een schuifdeur naar de tuin.

De kosten

Ons budget is € 250.000 inclusief grond. Het was al snel duidelijk dat zelf klussen niet alleen leerzaam maar ook noodzakelijk is. Het project is anders onbetaalbaar.

Het kostenplaatje:

 • De grond kost € 125.000.
 • Als we ons huis sleutelklaar zouden laten bouwen, kost dat € 185.000. Voor die prijs is het wind- en waterdicht, inclusief zonnepanelen, warmtepomp, leidingwerk en elektra, binnenwanden en een badkamer, maar zonder keuken, vloeren en afwerking van de binnenwanden.
 • Daar komen extra kosten bij voor verdere verduurzaming, zoals natuurlijke isolatiematerialen (bijvoorbeeld houtvezel in plaats van glaswol) en een hogere isolatiewaarde van dak en wanden. In ons geval € 5.000 meerkosten.
 • Ontwerpkosten zijn zo’n € 15.000. Dat is inclusief schetsontwerp, begeleiden van de vergunningaanvraag, definitief ontwerp, constructieberekeningen, milieuberekeningen en werktekeningen.
 • En dan zijn er nog veel bijkomende kosten, zoals vergunningkosten, aansluiting op nutsvoorzieningen, bouwverzekeringen en afsluitkosten voor de hypotheek. In ons geval samen nog zo’n € 12.000.

Optelsom: € 342.000,- . Dus een ton teveel!

Hoe gaan we dat allemaal betalen?

 • Zelf doen: als we het werk aan de binnenkant zelf doen, is dat € 15.000 goedkoper.
 • De tijd nemen: het huis hoeft niet in drie maanden klaar te zijn, waardoor we tussendoor kunnen sparen. Dat betekent dat we waarschijnlijk een jaar of langer aan het kamperen zijn in eigen huis. Geschatte besparing: € 20.000
 • Marktplaats afstruinen: waar mogelijk willen we tweedehands materialen gebruiken. Of dat ook realistisch is, gaan we ervaren. Geschatte besparing: € 10.000
 • Appartement verkopen: met de overwaarde op mijn appartement kunnen we een deel van de bouwkosten financieren. Hoeveel dat is, weten we nog niet, maar er zit in ieder geval € 50.000 in omdat ik versneld heb afgelost.
 • Heel hard sparen: met spaargeld betalen we de ontwerpkosten van € 15.000.

Onze uiteindelijke hypotheeklasten blijven zo onder de 900 euro. Dat is nog steeds een hoop geld, maar nog altijd goedkoper dan huren én goedkoper dan de gemiddelde koopwoning in Nederland.

Het vervolg

We kunnen nu alleen maar wachten. Als straks het ontwerp van de gemeente terugkomt, kunnen we het met Scanabouw definitief maken. Dan worden er allerlei berekeningen gedaan die nodig zijn voor de vergunning. De constructie wordt doorgerekend. Er wordt naar de energievraag van het huis gekeken, zodat we kunnen bepalen hoeveel zonnepanelen en wat voor warmtepomp we nodig hebben. Dan wordt het hele huis getoetst aan milieuprestatienormen: is er voldoende lucht en licht, produceert het huis net zoveel energie als hij opwekt, zijn de muren voldoende geluidsdicht? Misschien moeten er ook stikstofberekeningen worden gemaakt, want we zitten vlakbij een Natura 2000-gebied.

Pas als de vergunning rond is – daar gaan zo twee of drie maanden overheen waarin we weer niets kunnen doen dan wachten – gaan we op zoek naar een aannemer die het huis gaat bouwen. En dan moet de hypotheek nog geregeld worden.

Het is nogal een avontuur. We waren hier nooit aan begonnen als we van te voren wisten hoeveel er bij komt kijken. Gelukkig zijn we al begonnen en komen de dingen stap voor stap.

Het vervolg: ontwerp van een energiesysteem voor energieneutraal wonen

6 reacties op “Huis bouwen: het ontwerp”

 1. Hartstikke leuk hoor zo jullie eigen huis bouwen! Gewoon doen en ervan genieten. Succes.

 2. carla de brieder avatar
  carla de brieder

  Wat zijn jullie lekker bezig

 3. […] een gegeven moment had Erik op Marktplaats een kavel gevonden in Renkum op een stukje braakliggend terrein in het dorp. Het was niet groot. 174 m2. Het […]

 4. […] hebben we een vergunning voor de bouw van ons nieuwe huis gekregen. Er ging wat tijd overheen maar het ontwerp is nu helemaal goedgekeurd. De deadlines in het koopcontract komen angstvallig dichtbij. We hebben […]

 5. […] veel buiten leeft is weinig luxe gewend. Met dat idee begonnen we met het ontwerp van ons huis. Het moest een soort berghut worden, een basiskamp met minimale voorzieningen en maximaal […]

 6. […] We hadden mazzel met Eriks creatief ruimtelijk inzicht en mijn gevoel voor projectmanagement, maar verder hadden we nooit eerder een huis ontworpen, gebouwd of zelfs verbouwd. We hebben beide een technische achtergrond, maar die ligt in de waterbouw, niet in de architectuur. Het lukte Erik wel om binnen een week een ontwerp in SketchUp 3D te maken, waarbij we gebruik maakten van een bouwtekening van een bothy in Schotland. Eriks basisontwerp is nauwelijks veranderd in de periode daarna. We hebben wel een architect ingeschakeld om het bouwkundig kloppend te maken voor de vergunningaanvraag. Details staan hier: link […]