De opbouw van het casco: een fotoverslag

Voorbereiding bouw (1 week)

Grondwerk

De hoekpunten van het huis zijn met gps uitgezet. Een grondwerker heeft het gat voor de fundering gegraven en opgevuld met verdichtingszand. Daarna zijn de buizen voor water, elektra en riolering in het zand gelegd.

Fundering

De fundering is een kist van piepschuim met beton, een zogenaamde Hectar-fundering. Geen wapeningskisten; de staalvezels voor de wapening zitten al in het betonmengsels. De fundering wordt na het uitharden aangevuld met zand zodat alleen de betonplaat er nog bovenuit steekt.

Stelregels

De stelregels zijn de oranje latten die markeren waar de muren moeten komen. Hier zie je de plattegrond van het huis al liggen (ik sta in de woonkamer/keuken). Om de fundering heen zijn steigers opgebouwd.

Bouwpakket

Het bouwpakket staat al klaar in de fabriek van Scanabouw. In de stapel hout tegen de achterwand zitten alle materialen voor de aftimmering.

Levering bouwmaterialen

De materialen komen met een vrachtwagen aan op de bouwplaats. In de witte pakketten zitten de muren.

Opbouw van de muren (1 dag)

Bouwpakket

Het huis wordt opgebouwd door aannemer Oonk-Noteboom uit Markelo. De muren worden met een kraan op hun plaats getild en vastgeschroefd. Hier zie je de kant-en-klare panelen uit de fabriek van Scanabouw.

Kozijnen

Ook de kozijnen worden met de kraan op de juiste plek gezet. Dit zijn thermisch behandelde, gevingerlaste en met Sikkens buitenlak behandelde Finti-kozijnen van Fins naaldhout.

In de paarse pakketten op de voorgrond ligt het dak al klaar.

Schuifpui

De kozijnen zijn al in de fabriek gelakt en met het glas erin kant-en-klaar op de bouwplaats gezet. Hier de achterkant van het huis met de schuifpui naar de tuin.

Begane grond

De verdiepingsvloer ligt erin. Het gat rechts is de woonkamer, die blijft open tot in de nok van het huis.

Woonkamer/keuken

Woonkamer met verdiepingsvloer. Daarachter de doorgang naar de hal.

Schuifpui en ramen

De schuifpui en de grote ramen zitten er al in. Hier ook weer het gat waar de woonkamer open blijft tot in de nok. Linksboven op de foto, waar de balklaag onderbroken wordt, komt de trap naar de verdiepingsvloer.

Hal

Hal met achterin de technische ruimte en rechts de badkamer, meterkast en multiruimte.

Opbouw van het dak (1 dag)

Klapdak

De tweede bouwdag wordt het dak erop gezet. Eerst zijn de gevelstukken vastgeschroefd. De dakelementen worden omhoog gehesen. Het zijn Isovlas-panelen: constructieve dakelementen van hout gevuld met vlasisolatie. Bovenin het element zit een scharnier. Het element wordt uitgeklapt en de onderkant wordt vastgeschroefd op de muren.

Dak

Het laatste element wordt op zijn plek getild. Het zwarte doek wordt vastgeniet zodat het dak direct waterdicht is.

Dak binnenzijde

Aan de binnenkant zie je de naden tussen de panelen en in de nok de rand van de scharnieren. De kozijnen worden in de nokgevels geplaatst en kieren en naden aan de buitenkant van het huis worden afgedicht.

Gevelbekleding en dakpannen (1 week)

Gevelbekleding

De gevelbekleding bestaat uit thermisch verduurzaamde planken (rabat) van Lunawood. De planken hoeven niet geschilderd te worden. Ze vergrijzen op een natuurlijke manier.

Goot en vogelschroot

De vogelschroot (zwart plastic) moet voorkomen dat dieren onder het dak komen en het dak kapot maken. Wij hadden de vogelvide van Monier besteld, daar zitten nestkastjes voor mussen in, maar bij installatie bleek die niet onder de pannen te passen. Jammer! Maar een beter alternatief: veel groen rond het huis waarin dieren kunnen nestelen.

Panlatten en dakramen

De panlatten zijn op het dak geschroefd en de dakramen zijn geplaatst.

Dakpannen

De dakpannen zijn gelegd (Monier OVH206). Hier wilden we graag tweedehands pannen, maar die bleken duurder (collectors item) en wilde de aannemer niet leggen. Overwogen om zelf te leggen, maar daar uiteindelijk toch vanaf gezien omdat we met teveel klussen voor binnen bezig waren. Ongeveer een derde van de pannen is vastgeschroefd zodat ze bij storm blijven liggen. Aan deze kant van het huis komen later de zonnepanelen bovenop de dakpannen.

Regenpijp en achterkant huis

Aan de achterkant van het huis zijn geen ramen. Hier wordt het huis van de buren gebouwd (met 2,5 m afstand er tussen). De regenpijp is geïnstalleerd en wordt later aangesloten op een regenton en infiltratiekratten.

Steigers weg

Als de steigers weg zijn, is het huis pas goed te zien. Het is precies zo geworden als we bedacht hadden. Veel licht, niet te groot en veel hout. Gaaf!

Het huis stond dus in grofweg drie weken. Na ruim een jaar voorbereiding. Hier een vorige blog over al die voorbereidingen en de kosten: link

En hier een blog over waarom het wel klein, maar bewust geen tiny house is: link

4 reacties op “De opbouw van het casco: een fotoverslag”

  1. […] Volgende blog: een fotoverslag van de opbouw in drie weken […]

  2. Het is zó gaaf! Ik heb echt met een grijns op m’n gezicht de foto’s bekeken!

  3. zo leuk om het hele proces te volgen En nu trotse eigenaren van een fantastisch huis! Veel geluk erin