Groot avontuur, ook al is alles al een keer gedaan

Tot de 18e eeuw was het een achterlijk idee dat je voor je gezondheid, lol of persoonlijke ontwikkeling een berg beklom, boswandeling maakte of een strand bezocht. Het concept ‘persoonlijke ontwikkeling’ bestond überhaupt niet. Je overleefde, en als je iets nastreefde, was dat de ontmoeting met God in het hiernamaals.

De Verlichting en Romantiek brachten daar verandering in. Vanaf nu kon je God ook in de natuur tegenkomen of, als je niet in God geloofde, je ware zelf vinden. Zo is sinds een jaar of 250 de natuur een bron van schoonheid, spirituele diepgang en zelfrealisatie.

Daar dacht ik aan toen ik het boek Grand Adventures van avonturier en schrijver Alastair Humphreys las. Opvallende kaft, catchy ondertitel (“Dream Big, Plan Quick, Go Explore”) en foto’s die vrijheid uitstralen. Veel mensen dromen van grote avonturen, weinigen ondernemen ze ook echt. Het doel van dit boek is om daar verandering in te brengen. Al op de omslag staan de hierboven genoemde (in onze tijd) logische redenen waarom je niet langer moet wachten: het verandert je leven, verbetert je carrière, maakt je een beter mens, en het is leuk.

Part 1: Plan

Grand Adventures zijn epische reizen waarvoor je tijd, (een beetje) geld en moed nodig hebt. Dat roept praktische en emotionele bezwaren op die soms zo hardnekkig zijn dat je er nooit aan begint. Deel één probeert deze drempels met de grond gelijk te maken.

Op bladzijde drie denk je: wat doe ik hier nog? In het hoofdstuk over planning word je teruggeroepen om een paar vragen te beantwoorden. Waarom wil ik dit eigenlijk? Wanneer is het een succes? En wat wil ik er voor opgeven? De vragen maken wederom duidelijk dat het niet om een leuk uitstapje gaat, maar dat persoonlijke ontwikkeling een cruciaal onderdeel van een grote reis is.

Part 2: Choose

Deel twee geeft je een idee van de wereld die voor je open gaat. De auteur interviewde avonturiers die onder andere op de fiets, te voet, met een ezel of een kano de natuur in trokken. Hun ervaringen en reismotieven vormen de bulk van het boek. Na het eerste, opwindende deel, haalt dat jammer genoeg de snelheid er een beetje uit.

Grofweg 10% van de inhoud bestaat uit goede tips en ideeën, de rest is meer van hetzelfde. Een herhaling van het motief: leef je authentieke droom, het is makkelijker dan je denkt, en je wordt een beter mens. Maar waarschijnlijk is het niet de bedoeling om het van A tot Z door te lezen. Het is een boek om in te bladeren, ideeën te verzamelen en je er iedere keer weer aan te herinneren dat een avontuur, hoe onmogelijk het ook lijkt, een goed idee is.

Doen

Ik heb het gekocht om inspiratie op te doen voor als ik straks een tijdje wegga, maar ik merk dat ik de reisverhalen bij vlagen irritant vind. Het schreeuwt DIT NEMEN ZE ME NOOIT MEER AF. Hoe meer ik er lees, hoe minder uniek de wilderniservaring wordt. Ik krijg het demotiverende gevoel dat alles al een keer is beleefd, ontdekt en vastgelegd en dat er in de natuur niks meer te halen valt. Maar dat, realiseer ik me, is een valkuil die de verlichtingsfilosofie van zelfrealisatie en mijn eigen onzekerheid gegraven hebben. Wie reist om authentiek te zijn, krijg al snel het gevoel dat je iets moet doen dat anderen niet kunnen, durven of al hebben gedaan.

Het helpt om te bedenken dat het niet uitmaakt waar je heen gaat zolang jij het maar een uitdaging vindt. Voor de buitenwereld lijkt het steeds hetzelfde verhaal, als je het zelf beleeft is iedere ervaring uniek.

Grand Adventures spoort je aan om er vooral niet te lang over te piekeren, maar te gaan en te ervaren.