Mijn favoriete natuurboeken

Voor natuurinformatie en inspiratie gebruik ik stapels boeken, in blogs verwijs ik daar regelmatig naar. Hier staan mijn favorieten. De lijst werk ik gaandeweg bij.

Er is zo verschrikkelijk veel te lezen. Op zo’n lijst kunnen duizenden boeken staan. Waarom deze? Om de simpele reden dat ik ze zou missen als ze er niet zijn.

Naast boeken gebruik ik veel filmpjes, natuur-apps en online databases. Voorbeelden zijn de Nature Today-app voor natuurnieuws en de Pl@ntNet-app om planten op naam te brengen (daarna controleer ik het resultaat met een veldgids). Nuttige databases met goede foto’s en filmpjes zijn de Nederlandse Eetbare Planten en Paddenstoelen Database, Flora van Nederland en Wilde-Planten in Nederland en België.

Wild voedsel: determinatie en gebruik

Voor determinatie kun je de befaamde Heukels’ Flora gebruiken, dé veldgids voor Nederlandse planten. Je moet dan wel aardig wat plantenkennis (en geduld en een vergrootglas) hebben om de determinatiesleutels te kunnen volgen. Liever gebruik ik de veldgids Wilde Planten van de Benelux. Als je weet in welke familie een plant zit kun je hierin relatief snel op basis van foto’s naar de juiste soort bladeren. Hetzelfde geldt voor de Grote Paddenstoelen Gids. Zie deze blog: na een jaar plantenstudie. En deze blog: jagen en verzamelen in een moderne wereld.

Natuur en Landschap

 • Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben (Lev Boeken). Van de boswachter. Geeft een nieuw perspectief op bomen en bossen.
 • Landschappelijk Nederland: fysische geografie van Nederland – H.J.A. Berendsen (Van Gorkum). Tijdens mijn studie Aardwetenschappen moesten we verplicht de hele Berendsen-reeks lezen. Dit is het meest inspirerende boek met een wetenschappelijke beschrijving van het ontstaan van onze kust-, rivier- en polderlandschappen.

Outdoor

Hier vooral suggesties die meer inspirerend dan informatief zijn. Outdoorinformatie uit filmpjes, blogs, online routeplanners en reviews is vaak uitgebreider of completer.

Pelgrimeren

Hier geen standaard pelgrimsboeken maar filosofie en ervaringsverhalen.

 • The Pilgrim Soul – Ravi Ravindra (Quest Books). Na het lezen van dit boek begon het bij mij te dagen: ik een pelgrim.
 • Jonathan Livingston Zeemeeuw – Richard Bach, Russel Munson (Strengholt United Media). Het verhaal van een meeuw die zijn leven te beperkt vindt. Ik denk nog steeds elke dag aan Jonathan.
 • Nature and other essays – Ralph Waldo Emerson. 19e eeuws werk van een van de grondleggers van de latere terug naar de natuur-beweging. Leraar van Henry David Thoreau, die wereldberoemd is geworden met zijn Walden: life in the woods.
 • Four Elements – John O’Donohue (Harmony Books). Mijn favoriete boek voor in de rugzak. Reflecties en meditaties op het landschap. Zie deze blog: Wandelen met O’Donohue.
 • The Wisdom of Wilderness – Gerald G. May (HarperCollins Publishers). Over hoe de natuur ons transformeert.
 • Stilte als antwoord – Sara Maitland (Scriptum). Een persoonlijk experiment en zoektocht naar stilte.
 • Zoektocht naar het Paradijs – Arita Baaijens (Atlas Contact). Een creatief avontuur op zoek naar de betekenis van een landschap.

Natuurbehoud en milieu

Hier geen wetenschappelijke achtergrondwerken maar boeken die je leven veranderen.

Tijdschriften

Er zijn tijdschriften die zo mooi samengesteld en vormgegeven zijn dat het woord tijdschrift ze tekort doet. Het is een verzameling beeldende kunst, diepgaande essays en poëzie van verschillende auteurs en met minimaal één keer per jaar een nieuwe druk.

 • Emergence Magazine: ecology, culture and spirituality. Jaarlijks vier online en één gedrukt nummer. Wordt samengesteld door een Amerikaanse organisatie en gedrukt in Utrecht. Online artikelen zijn gratis, het gedrukte nummer kost 25 dollar.
 • Dark Mountain Project: uitgever van een reeks boeken (twee per jaar) die is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van kunstenaars, schrijvers, ecologen en andersdenkenden. Wordt samengesteld in de UK maar wereldwijd verzonden. Een abonnement kost 40 pond per jaar.

2 reacties op “Mijn favoriete natuurboeken”

 1. Dat is nog eens research

 2. Dat is nog eens research